Na plenéri Majstra Pavla sa zišlo jedenásť umelcov z troch krajín

16.08.2008 Levoča

Levoča 16. augusta (TASR) - Jedenásť umelcov z troch krajín sa zišlo v historickej Levoči na ôsmom ročníku plenéra v rámci medzinárodného kultúrneho festivalu Dni Majstra Pavla.
Od 7. augusta počas desiatich dní sa inšpirovali zákutiami mesta, jeho históriu a súčasnosťou. Hlavnou témou tvorby umelcov je Levoča, atmosféra mesta, ale stvárnenie je vecou samotných autorov.
\"Súčasťou plenéra sú tri kategórie umenia, a to fotografia, maľba a sochárske práce, zväčša z dreva. V tomto roku sa na ňom zúčastňujú štyria maliari, piati sochári a dvaja fotografi z Poľska, Čiech a zo Slovenska, \" uviedol pre TASR koordinátor podujatia Ľubomír Repaský. Spresnil, že vytvorené diela uvidí verejnosť v kaviarni Mestského divadla v Levoči na výstave, ktorá potrvá najmenej mesiac.
Umelecké diela vytvorené počas plenéra, zostávajú majetkom mesta. Maliari venujú dve práce, sochári jednu. Po skončení výstavy krášlia priestory Mestského úradu, divadla, škôl, knižníc a ďalších kultúrnych inštitúcií.
Na otázku, či mesto neuvažuje o zriadení vlastnej galérie, kde by sústredilo práce pod jednou strechou, Repaský odpovedal, že \"táto otázka už padla a mesto takúto možnosť zvažuje\".
 

Vyberte región

mark